Stefan Andersson

Vetlanda Posten: Måndagen den 29 juni 1992

 

Succékonsert:

Stefan Andersson bjöd på bejublad konsert

 

 

1 500 åhörare kom till Vetlanda Folkets Park i lördags för att se och höra Stefan Andersson — den 24-årige göteborgaren, som slagit igenom under våren. För Stefan Anderssons del väntar nu en turné med Badrocks-gänget. — Jag har aldrig trivts bättre med livet, säger han.

 

VETLANDA

—Jag älskar mitt jobb! Orden kommer från Stefan Andersson, göteborgaren som med sin första LP etablerat sig på den svenska rockhimlen. I lördags gästade han Vetlanda Folkets park där han höll en bejublad konsert.

 

Ett tiotal minuter försenad brakade konserten igång med Catch the moon, den mest kända låten på LP:n. Scenen var endast upplyst av några färgade lampor i bakgrunden och några skarpa drag på figuren i keps vid mikrofonen gick inte att urskilja. Alla tog för givet att det var den 24-årige Stefan Andersson som stod där och sjöng. Efter nästan hela låten hände emellertid något!

 

Lurade publiken

Figuren på scen tog av sig kepsen, ljuset tändes och Stefan traskade glatt in på scen med sin gitarr. Publiken var lurad! Medan Stefan och hans musiker varit inlåsta i logen gick crewet upp på scen och mimade till en tidigare liveinspelning. Bandet stängdes av och den "riktiga" konserten började!

—Detta är det sista folkparksgiget vi gör i år innan Badrock, så ni får räkna med att det blir lite djävulsskap, förklarade Stefan för vetlandapubliken.

 

Älskar sitt yrke

Turnén inleddes redan den 16:e april och avslutades alltså på lördagen i Vetlanda. Under dessa två månader har Stefan hunnit göra ett 40-tal spelningar runt om i Sverige. Det betyder att det har varit ett par hektiska månader.

— Jo, men samtidigt är det roligt. Jag älskar det här och kan inte tänka mig något annat yrke. Visst är det jobbigt ibland, men om jag ska vara ärlig så har jag aldrig trivts bättre med livet än jag gör nu, säger Stefan, och det syns att han verkligen menar vad han säger.

 

Nog av intryck

—Det tråkigaste med det här yrket är resorna. När man är på ett ställe ena dagen och sedan ska till ett nytt nästa dag, betyder det ofta en lång resa. I början är det roligt, men till slut ser allt likadant ut, man klarar helt enkelt inte av att ta emot och smälta alla intryck. Jämför det med att vara på en två månader lång semester och varje dag resa till en ny stad. Till slut orkar man inte titta på fler statyer eller vad det nu är man vill se på.

 

Ganska sams

Livet i en turnébuss är inte alltid så enkelt...

—Nej, ibland går man varandra på nerverna, och visst händer det väl att man ryter till. Men det har faktiskt varit väldigt lite av den varan, vi pratade om det i bussen häromdagen.

Om det är så att vi är osams låter inte musiken lika bra som i vanliga fall, men tills i kväll ska vi nog kunna hålla oss lugna. Musik bygger ju mycket på känslor, det är ju något som direkt berör en, så därför är det alltid bra att vara harmonisk i sinnet, tror Stefan.

 

Bra publik

Något som också fungerade mycket bra var publiken. Arrangerande Pleasure Nöjesproduktion uppger att det under kvällen inte behövdes göras något ingripande från vakterna. Det var ingen som svimmade och behövde lyftas över räcket framför scen. Lite drygt 1 500 personer hade kommit för att se och höra Stefan Andersson, och sångaren menade att det var en av rikets bästa publik! För något år sedan var det inte många som kände till Stefan Andersson. Han kom från ingen-stans till att bli en av Sveriges mest uppskattade artister, och det gick snabbt.

— Ja, det har väl blivit lite tumultartat, säger Stefan och fortsätter leende: —Men jag har inget emot det alls! Känslan att folk kommer för min skull är obeskrivlig!

—På måndag drar Badrock igång. Det ska också bli oerhört kul, men det blir svårt att slå det här. Det har varit fullt överallt där jag har spelat, och det ser jag som ett tecken på att folk tycker om det jag gör. Jag menar, alla kan väl inte ha gått fel?!

 

Gammal stil — ny tolkning

Den musikstil Stefan representerar är inte någon revolutionerande nyhet utan tvärtom en genre som funnits länge. Stefan har blivit jämförd med herrar som Bruce Springsteen och Bryan Adams. —Jag vet att själva stilen har funnits länge, men jag försöker göra en personlig version av den. LP:n har sålt i 85 000 exemplar, så jag har kanske lyckats, funderar Stefan.

Skrivit allt själv

Han har skrivit allt material själv och det som tog längst tid var texterna. De är alla på engelska. — Jag har aldrig försökt skriva på svenska. Engelskan är ett överlägset musikaliskt språk, åtminstone inom rockmusiken. Texterna är svårast för det är så mycket att tänka på. Det ska vara ord som fastnar, som är lätta att komma ihåg, säger Stefan. Något direkt budskap innehåller texterna inte. — Nej, men de innehåller en del av mina värderingar på livet och frågor om hur allt verkligen är. Kanske sår de ett frö i någon, säger Stefan. En utlandskarriär, är det något som lockar?

—.Samtidigt som singeln släpps i Tyskland släpps LP:n i övriga Norden. Vi får väl se hur det går, säger Stefan.

 

Igenkänd

Att numera bli igenkänd var man än befinner sig är något helt nytt för Stefan, men det är inget han lider av.

— Nej, än så länge har folk bara varit vänliga, velat ha autografer eller helt enkelt tackat för en bra LP, och då är det roligt, och med ett skratt avslutar han: — Om jag vill vara i fred har jag ju alltid min keps att gömma mig under...

 

Text: Malin Erlandsson

Bildtext: Stefan Andersson tittar fram bakom en björk i Vetlanda Folkets Park där han höll sin sista folkparkskonsert för i år. Den kan sammanfattas med ett enda ord: Mua! Bild: MALIN PERSSON

 

 

Artister

Klicka på artisterna för att läsa mer

(Håll utskik efter nya artiklar varje vecka, vi kommer fylla på med artiklar hela sommaren)

 

Discjockeys

Klicka för att läsa mer

 • Cidde
 • Pelle Lindbom
 • Mikael Hultin
 • Christer Karlsson
 • La Quin
 • Richard Hallifax
 • Jerry Okema
 • Laszlo Papp
 • Nisse Hagman
 • John
 • Anders Risberg
 • Richard Hallifax
 • Clabbe
 • Per Foneby
 • Häcken
 • Magnus Raner
 • Jay-Kay
 • Kim
 • Jesse Wallin
 • Mikael Leidefors
 • Östman
 • Jacob (DeeJay Jay)
 •  

 

Copyright © Jazi Production 2014 - All Rights Reserved