Electric Boys

ELECTRIC BOYS

Artikel från Expressen: februari 1989

ELECTRIC BOYS

- årets bästa svenska rockplatta redan nu

Hårdrock (4 getingar)

ELECTRIC BOYS: "Funk-o-metal carpet ride" (Polygram).

Boys, boys, boys ... Det är inte Sabrina jag tänker på, utan svenska Electric boys och deras debut-LP "Funk-o-metal carpet ride". En månad in på det nya året och det är dags att utnämna årets bästa svenska rockplatta. Skulle jag ha fel lovar jag på min rockheder över två korslagda katter att koka soppa på CD-exemplaret och bjuda grabbarna på densamma. Gruppens LP är en glad, uppfriskande livs-bejakande platta där varje spår är en självklarhet och varje sång bjuder på nya lyckohöjder för lyssnaren. Här finns röjarlåtarna "Party up" och "Get Nasty", 60- tals psykedelia i "Who are-you" och tidig 70-tals balladkonst i "Cheek to cheek". Jag frapperas framför allt av den självklara elegans med vilken killarna sticker upp ur skivspåren. Här finns inga tveksamheter, inget överflödigt larvande eller pompöst finlir. "Funk-o-metal carpet ride" handlar om en enda sak, att spela rock'n roll och det gör Electric Boys med den äran. Visst har de finurligheter för sig, Conny Blomqvist spelar sitar bland annat på "All lips'n hips" men det blir aldrig ett självändamål. Det är länge sedan en platta snurrade på skivtallriken, där musiken kommer så rakt och oförbehållsamt ur hjärtat som den gör på denna LP. Det spelar ingen roll om jag lyssnar på den lite underliga, flummiga titellåten eller den rättframma funkinspirerade "Freaky funksters". Allt material har samma innerlighet även om det inte är speciellt originellt. Det är lätt att höra att killarna har hämtat inspiration från 60-tal, funk och metal men de har gjort en alldeles egen blandning. En eloge till alla fyra för duktigt spel och en extra bi-geting till Conny för skickligt låtskrivande. — FIA PERSSON

 

 

Vetlanda Posten, Publicerad: Onsdagen den 26 juli 1989

Electric Boys spelar i parken

VETLANDA

Gruppen Electric Boys kommer till Vetlanda Folkets park på torsdag. Om gruppen är mer känd för sina Nits Get Nasty och Electrified eller för sina röjarpartyn i hotellrum är upp till var och en att bedöma. Kanske kan man säga att detta är ännu en grupp som fått hjälp av Kanal 1:s program Listan.

Det är inte längesedan Electric Boys besökte Vetlanda. I vintras gjorde de en av sina första spelningar på Discotheque Capitol i Vetlanda, allt enligt Mikael Schentz i Pleasure Nöjesproduktion. Nu är de tillbaka med skivframgångar i bagaget. På två år har kilarna Conny Blomqvist, Andy Christell, Niclas Sigewall och Franco Santunione hunnit med en hel del. Karriären fram till dags dato börjar och slutar i "Listan". Tre singlar har de spelat in. Varav den sista Electrified har inneburit det verkliga genombrottet. Den första singeln All lips n'hips finns med som soundtrack till den amerikanska filmen Feds (ännu inte visad i Sverige). Mycket uppmärksammad var turnén svenska Monster of Rock som Electric Boys gjorde tillsammans med Treat och 220 Volt augusti 1988. Electric Boys första LP släpptes i februari. Funk-o-Metal Carpet Ride, som LPn heter, korades av vissa kritiker till årets LP redan under årets första månader. Electric Boys kan karakteriseras som en av de intressantaste hårdrocksgrupperna i Sverige just nu. Man kan rentav kalla dem nyskapande. De har en alldeles egen stil, ett mellanting mellan_ Iron Maiden och Prince.

"Hård rockmusik som man kan dansa till" säger de elektrifierade pojkarna om sin musik.

 

Bärsärkagång

Frågan är om inte bandet är lika välkänt för att ha anammat rockmyten så till den grad att man under en fyllefest slog sönder ett helt hotellrum. Rolling Stones, Led Zeppelins och Bowies fotspår. Från Pleasure hälsar man att bandet inte kommer att bo i Vetlanda över natten. Vilken lättnad för hotelldirektörerna i trakten.

 

Text: Gunilla Filipsson

 

Vetlanda Posten, Publicerad: Fredagen den 28 juli 1989

Första sidan:

Hårdrocksbandet ”alla” talar om…

Electric Boys, hårdrocksbandet man talar om, kommer till Vetlanda Folkets park Kritikerna är i stort sett eniga, det är den intressantaste gruppen inom genren.

Ett mellanting mellan Prince och Iron Maiden. Om bandet är berömt för sina singlar eller för benägenheten att slå sönder hotellrum är upp till var och en att bedöma. Många hotelldirektörer drar en lättnadens suck, bandet stannar inte i trakterna för att övernatta. SIDAN 4

 

Sidan 4:

Electric Boys:

Vi tänker stanna i rampljuset

VETLANDA

De har gjort 40 spelningar sedan turnéstarten. Vart de ska åka nästa gång är de inte riktigt säkra på. Vad som händer i höst vet de ännu inte. Det är stora saker på gång. Men bara de får spela, och slipper gå och dra hemma i Stockholm så är Electric Boys nöjda.

 

Om det var möjligt skulle Electric Boys gärna avverka turnén på halva tiden genom att spela varje dag. Att spela är det enda som är värt något. Vetlanda står inte inplanerat i turnéplanen.

-Vi vill spela så mycket som möjligt, berättar Andy. Så det planeras in konserter efter hand. Vi träffas i foajen till Vetlanda Stadshotell. Killarna har varit på en rundtur på stan och tagit en bastu.

 

Funk och hårdrock

Electric Boys bestod från början av Conny Blomqvist och Andy Christell. I januari 1988 utökas bandet med Niclas Sigewall och Franco Santunione. Influenserna ligger både i funk och hårdrock och när bandet ska försöka tala om vad det egentligen är de spelar så tvekar de.

- Man kan säga att det är hård rock med funk inslag, säger Andy. Själv lyssnar jag mycket på funk. Andy för gruppens talan. Niclas sitter mest i sitt hörn och flamsar. Franco är mer tystlåten och eftertänksam. Conny är överhuvudtaget inte närvarande han står och talar i telefon. Vi talar om kvällens konsert.

 

Bildtext:

Det börjar bli traditionellt att kändisar blir plåtade framför fontänen på torget och samtidigt riskerar åtal om de klänger på den. Electric Boys tog risken.

 

 

Live

- Det är roligt att spela live. Jag tror att vi kan ge mycket som Liveband, säger Niklas. - Att spela är det bästa som finns. Kicken som vi får när vi står framme på scen är enorm, säger Andy.

De talar i mun på varandra om hur fantastiskt det är att spela. Nu sällar sig Conny till gruppen efter att ha stått och talat i telefon. Han frågar om de ska flyga till Östersund och när de anländer dit, Förvirring utbryter i bandet. Att man skulle flyga var alla överens om. Men skulle man inte först till Gamleby? - Var ligger Gamleby, frågar Franco. - Vi får veta tio minuter innan bussen går vart vi ska, säger han med adress till mig. Det är lika bra det.

Pengar saknas

40 spelningar har de gjort. Åtskilliga återstår innan turnén är slut i augusti. - Varje kväll är annorlunda, menar Conny och tar snabbt över som gruppens språkrör. Allt beror på publiken. - Vi spelar som det faller sig, säger Andy och tänder en cigarett. - Vi kör en vanlig enkel rock'n roll grej, fyller Conny i, utan ljusbomber och dylikt. - Hade vi haft mer pengar då hade vi nog gjort det på annat sätt. - Sjuka saker, säger Andy. - Till exempel vår platta heter Funk-o-metal carpet ride, vi skulle vilja starta våra shower med att komma inflygande på en flygande matta. Carpet ride betyder ungefär mattåkning. - Vi har idéer, men inga pengar, enas man om. - Men vi skulle aldrig hyra dansare och sånt, menar Andy. - Jag har redan hyrt fem stycken, säger Niclas.

 

Sin grej

Det dom alla beundrar det är artister som gör sin grej och gör det helhjärtat. - Stones, en viktig inspirationskälla, säger Conny. De hade humor och en attityd som jag gillar. De kunde spela fel under en inspelning och släppte skivorna ändå. De hade och har distans.

- De är världens största rockgrupp, fortsätter han.

- Det där är rockprylen som man har växt upp med, säger Andy. - Vad vi beundrar är "attitydband". De band som ger något. Som gör sin grej helt ut, fortsätter Andy. - Vad man hatar, är sådana som byter stil hela tiden, säger Niclas. - Di Leva det är en kille som verkligen gör sitt rakt av. Han gör sin pryl, säger Andy. Resten av killarna nickar instämmande. - Jerry Williams var jättebra. Men är man rockkung ska man inte syssla med syntar, Då har man sålt sig, menar Conny.

 

Utlandsdrömmar

Till hösten vet de inte riktigt vad som kommer att hända. - Vi har stora grejer på gång, berättar Andy. Vår manager är från USA och där är det en hel del bolag som lyssnar på plattan. I England pratar de om att ge ut LP:n. Vi ligger bland de tio första på listan över mest importerade skivor där. Vad som helst kan hända. - Vi har gjort en singel med Svullo, berättar Andy. - Namnet på låten är hemligt, säger Conny. Han berättar att titeln innehåller ordet "fuck". Vilket tordes ses som en helt oumbärlig upplysning.

 

Känsla

Hemligheten med Electric Boys framgång, menar Conny, är:

- Vi spelar först och tänker sen. Vi är inte inbundna, utan vi har roligt. Vi har känslan. - Nöjd blir man aldrig, menar Andy. - Det är klart att man vill bli så stor som möjligt, säger Franco. - Vi är fyra unga frustrerade pojkar, säger Andy och resten av bandet brister ut i gapskratt. Ett var de ense om: De är här för att stanna i rampljuset.

 

Text: Gunilla Filipsson

 

 

Electric Boys - All Lips N' Hips

 

 

Artister

Klicka på artisterna för att läsa mer

(Håll utskik efter nya artiklar varje vecka, vi kommer fylla på med artiklar hela sommaren)

 • Genuine
 • Olympia showen
 • Snowstorm
 • Åke Eriksson
 • Rising
 • Britt Dahlén
 • The Pleasure Girls
 • Louise Hoffsten
 • Trance Dance
 • Ankie Bagger
 • Suzzies Orkester
 • Mikael Rickfors
 • Electric Boys
 • Jerry Williams
 • Lili & Sussie
 • Ronny Jönsson (Claes Malmberg)
 • Priority
 • Eldkvarn
 • Lena Philipsson
 • Magnus Uggla
 • Björn Afzelius
 • Troll
 • Little Mike and little big band
 • The Creeps
 • Louisa Florio
 • Tord Tudor & His Batteries
 • Tropical Cover Funkers
 • Papa Dee & Highway Stars
 • Eric Gadd
 • Pontus & Amerikanerna
 • Micke Duboi (Svullo)
 • Midnight Blues Band
 • Tomas Di Leva & Peter Wahlbäck
 • Rob'n'Raz DLC
 • Stefan Andersson
 • Lisa Nilsson
 • Just D
 • Lars Vegas Trio
 • DaYeene
 • Hot Property
 • Ronny & Ragge
 • Freda
 • Highway Stars

 

Discjockeys

Klicka för att läsa mer

 • Cidde
 • Pelle Lindbom
 • Mikael Hultin
 • Christer Karlsson
 • La Quin
 • Richard Hallifax
 • Jerry Okema
 • Laszlo Papp
 • Nisse Hagman
 • John
 • Anders Risberg
 • Richard Hallifax
 • Clabbe
 • Per Foneby
 • Häcken
 • Magnus Raner
 • Jay-Kay
 • Kim
 • Jesse Wallin
 • Mikael Leidefors
 • Östman
 • Jacob (DeeJay Jay)
 • Brinkenstjärna
 • Adam Alsing
 • Helene Benno
 • Ulf Elwing
 • Oskar Eklund
 • Mats och Pierre

Copyright © Jazi Production 2014 - All Rights Reserved